Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ABS w Passat GT60 1991
Witam,
chciałbym pomóc mojemu tacie (83l [Obrazek: icon_smile.gif] ), który ma problematycznego VW Passat GT60 (VIN: WVWZZZ31ZNE322272), rok 1991, benzyna 1,8 + gaz. Jest jakiś problem z kontrolką ABS i działaniem hamulców (brakuje wspomagania, pedał ciężko się wciska). Czy możecie polecić jakiegoś mechanika/elektryka/pasjonata w tym zakresie z okolic województwa kuj-pom? Z góry uprzedzam, iż jestem motoryzacyjnym laikiem. Ogólnie auto jest wyjątkowe i wyjątkowo problematyczne. Model, którego nikt nie potrafi naprawiać i ciężko o części do niego, bo jest inny niż wszystkie. Bynajmniej na razie nie trafiliśmy na osobę, która potrafi go okiełznać.
Z góry dziękuję za pomoc.
Z poważaniem
Dawid Wiśniewski
Odpowiedz
Brak wspomagania to jedno, a brak absu to drugie. ABS nie powinien mieć wpływu na jakość wspomagania hamulca. 
Sprawdź czy silnik wytwarza podciśnienie dla serwa hamulcowego. Nie powinno być żadnych nieszczelności i drożność rurki podciśnienia serwa musi być dobra. 
Co do ABS, najpierw zmierz rezystancję poszczególnych czujników. Powinna wynosić około 1000 Ohm.

Nie mam dostępu do mapki klubowej.
Nie wniosę danych nowych chętnych.
Odpowiedz
Dzięki za odzew.
Problem rozwiązał członek innego forum, a był on dosyć prozaiczny. Przepalił się bezpiecznik pompy hamulcowej.
Po wymianie lampka zgasła, a pedał hamulca działa prawidłowo.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości