Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[1.6 TDic SB] Jaki olej dla tego Pana?
Witajcie!
Jestem w trakcie składania swojego Passka i ciągle mam nadzieję, że wyrobię się na zlot Tongue
Obecnie walczę z renowacją silnika (piaskowanie, malowanie, uszczelnianie itd). 
Doradźcie mi proszę, jaki olej byłby najlepszy dla mojego silnika? Muszę dodać, że silnik ma raczej pewny przebieg 280/290 tyś. km (dawca z polskiego salonu :o ) i po rozebraniu jesteśmy wręcz zdumieni jego stanem. Zero syfu, nic nie powypalane. Po zdjęciu pokrywy zaworów wyglądał jakby był przed chwilą umyty Big Grin Raczej na pewno będzie to półsyntetyk bo CHYBA pełnego nie ma sensu lać. Co radzicie?
Czekam na Wasze opinie Smile
Pozdrawiam
Odpowiedz
Z pewnością 97-98 % opowie się za olejami MOTUL , ja natomiast polecam produkty LIQUI MOLY .
Osobiście mam przebieg ponad 290 tyś.km i kupuję LM TOP TEC 4100 .
Odpowiedz
Ja lałem do swoich aut 10w40 Genuine GM - olej Oplowski, cenowo 60-80zł/5l(zależy od rabatu/miejsca), ale przy następnej wymianie przechodzę na coś innego, póki co waham się między Valvoline a wspomnianym prędzej Liqui Moly, i takie też oleje polecam. Pełen syntetyk przy starym TD moim zdaniem mija się z celem, no chyba, że robisz rocznie max 10kkm Big Grin.

Aktualnie: Jetta A2 1990 1.6JP -> 1.9 1Z+ | Audi 80 B4 1994 2.0 ABK
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości