Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kulinaria, czyli przepis na cosik dobrego
#1
Proponuję, aby i Panowie (ze względu na "ponoć-niebiańskie" podniebienie) i Panie (ze względu na wrodzone zdolności i tradycje "z prababki na babkę") zamieszczali/ zamieszczały tu swoje ulubione i nowo odkryte przepisy kulinarne. Może, mimo swych niewielkich zdolności zacznę:

Przepis na pyszny sosik grzybowy - z racji obfitości tych ostatnich w lasach Wink :

- zebrane grzybki (np.: kurki, kozaki, prawdziwki, borowiki) pokroić tradycyjnie i gotować w osolonej (łyżeczką soli) wodzie do 30 minut;
- po ugotowaniu odcedzić i dać się schłodzić;
- na rozgrzaną oliwę lub olej na patelni wrzucić jedną pokrojoną w talarki cebulę, posolić i zeszklić;
- na cebulkę wrzucić grzyby, doprawić solą i pieprzem (do smaku, ale ze względu na ogólny brak smaku grzybków, pieprzu i soli dość, dość Wink );
- gdy wszystko się podsmaża pokroić pietruszkę i też dorzucić na patelnię, całość wymieszać;
- gdy już ładnie pachnie i grzybki są gorące na patelni, wlać śmietanki 30%, tyle, aby wyglądała, jak sos, mieszać całość aż śmietanka zgęstnieje;
- posmakować i dodać soli i pieprzu do smaku;
- i koniec Smile

Sosik dobry do ziemniaków do obiadu, lub na kotleciki ziemniaczane itp.
Smacznego
Odpowiedz
#2
Proszę szanownych Pań i Panów o sprawdzony przepis na pieczonego lub smażonego dorsza.
Odpowiedz
#3
Przepis na placek po Węgiersku z sosem wołowinowym.

Jak na placki ziemniaczane (placek ma być duży na całą patelnie i gruby około 1cm)
-1kg ziemniaków (obranych 1kg)
-1 cebula (zetrzeć na tarce)
-1 jajko
-3 łyżki mąki pszennej (czubate)
-3 dkg drożdży, sól, pieprz.

Starte ziemniaki dać na durszlak, aby odsączyć wodę. Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżek tej wody z ziemniaków (resztę wody wylać). Wymieszać, smażyć na oleju.


Sos mięsno - warzywny
25dkg wieprzowiny lub wołowiny lub filet z kurczaka pokroić w kostkę, poddusić na złoty kolor na oleju. Dodać pół cebuli pokrojonej w kostkę (można dodać fasolkę szparagową lub szklankę ,,Jasia''), 1 papryka czerwona + 1 żółta, 2 pomidory sparzone obrane ze skórki. (Pokroić wedle uznania)
Po ugotowaniu - dać 2 łyżki śmietany rozrobionej z mąką, doprawić do smaku, maga, sól, pieprz.


Placek położyć na talerz, połowę placka polać sosem mięsno - warzywnym, placek złożyć na pół, na wierzch można dać 1-2 łyżki śmietany.

Smacznego


Załączone pliki Miniatury
   




Są samochody dobre, bardzo dobre i VolksWageny Big Grin
Odpowiedz
#4
Wczoraj zrobiłem pysznego dorsza. Założeniem było aby rybka była pieczona, a nie smażona. Najpierw przygotowanie wkładu do rybki:
- 2 łyżki musztardy dijon (można więcej zależnie od wielkości pieczonej ryby);
- lubczyk
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- natka koperku
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
Wszystko dokładnie mieszamy. Można to również ugnieść w moździerzu. Tak przygotowaną miksturę nakładamy na rybę i nacieramy dokładnie z każdej strony. Odstawiamy na czas nagrzania piekarnika do około 170-180*C. Pieczemy około 45 min. Smacznego.
Odpowiedz
#5
Ciekawostka, czyli jak powstaje pizza w najstarszej pizzerii w Polsce. To tutaj upieczono oficjalnie pierwszą polską pizzę. Lokal do tej pory istnieje w Słupsku. Jadłem tam już pizzę jako kilkulatek.
http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article.../150309815
Odpowiedz
#6
Potrzebuję prostego i dobrego przepisu na ciasto do pierogów. Dotychczas sypałam mąkę, dodawałam odrobinę oliwy i ciepłą wodę, ale coś mi nie wychodzi (teściowa marudzi, że jest zbyt twarde paluszkiem ). A Camelowi - jak dziecku ok, trzeba potraw słodkich Tongue. Tym bardziej, że wciąż trwa sezon na owoce. Pomożecie? papa
Odpowiedz
#7
Rano coś Ci skrobnę w tym kierunku, mama robi lekkie ciasto na pierożki, ale teraz śpi - zaczekaj do rana, chyba że w nocy musisz lepić Big Grin
Moja teściowa za to robiła takie ciasto, że czołg T-34 można było rozp...lić! Big Grin




Nie mam dostępu do mapki klubowej.
Nie wniosę danych nowych chętnych.
Odpowiedz
#8
Nie, dziś już lepiłam - Camel dostał pierogi z jagodami. Ale przyda mi się dobry przepis - z góry dziękuję Smile
Odpowiedz
#9
Mama robi tak:
Na pół kilo mąki daje pół łyżeczki soli, jedno jajko i około 300ml ciepłej wody. Ugniata do momentu aż przestanie się lepić do rąk podsypując mąką z lekką. Przy gnieceniu zwraca uwagę, żeby ciasto było luźnawe, a gdyby twardniało, to dolewa wody. Pierogi robi z ciasta od razu, bo im dłużej ciasto leży, tym szybciej wysycha i potem masz granaty na T-34. Ciasto porcjuje do wałkowania, a reszta czeka przykryta miseczką.
Powodzenia Smile




Nie mam dostępu do mapki klubowej.
Nie wniosę danych nowych chętnych.
Odpowiedz
#10
A moja tak;
Na stolnice wysypuje kilogram mąki (100 parę pierogów), robi dołek, wbija jajko, szczyptę soli, wlewa około łyżkę/półtorej oleju, łyżkę miękkiego masła, na końcu około pół litra dobrze ciepłej wody zmieszanej z mlekiem. Wyrabia to widelcem żeby się składniki połączyły, następnie wyrabia ręką, jeśli ciasto jest luźne dosypuje mąki.
Ciasto ma być nie twarde tylko miękkie, luźne.
Jak ciasto jest wyrobione podsypuje mąką żeby nie lepiło się do deski, przykryć miską na 10/15 minut, aby ciasto odpoczęło.




Są samochody dobre, bardzo dobre i VolksWageny Big Grin
Odpowiedz
#11
Moja miesza nożem Wink




Nie mam dostępu do mapki klubowej.
Nie wniosę danych nowych chętnych.
Odpowiedz
#12
Panowie Pietro i Maciek, dziękuję za przepisy, jutro u mnie pierogi z truskawkami po czterodniowym szaleństwie grillowym, więc zrobię ciasto Waszym sposobem Smile
Odpowiedz
#13
Pewnie już zapomniałaś, ale zapytam czy smakowało?




Nie mam dostępu do mapki klubowej.
Nie wniosę danych nowych chętnych.
Odpowiedz
#14
Propozycja z neta od stronki "Porady Herrbaty" - może ktoś z Was się odważy Big Grin

Cytat: Schab z pończochy
Ten przepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł z pończochą wydawał mi się absurdalny, ale nigdzie nie kupiłam siatki do wędzenia szynki, wiec cóż raz kozie śmierć, użyłam pończochy. I co .. i wyszła pyszna, genialna, swojska wędlina w smaku prawie jak szynka szwarcwaldzka. Normalnie niebo w gębie. Na święta wręcz idealna. A smak możecie zmieniać do woli używając przypraw takich jakie chcecie. Następna do zrobienia w kolejce będzie szynka i karczek. Już się nie mogę doczekać.




Schab wędzony z pończochy

1 kg schabu bez kości, najlepiej wąski, długi kawałek, może mieć lekki tłuszczyk

marynata:

35 g soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku suszonego
1 łyżeczka igieł rozmarynu
1/2 łyżeczki czubricy
1 łyżka cukru
5 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
6 szt ziela angielskiego
5 szt jałowca
3 liście laurowe



Na początek zrobić marynatę. Majeranek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i jałowiec utrzeć przez chwile w moździerzu. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i czosnek. Wszystko wymieszać. Schab umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć mięso marynatą z każdej strony. Schab włożyć do naczynia z pokrywką (np. żaroodpornego) i włożyć do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso obracać na druga stronę i odlewać tworzący się płyn. Po 5 dniach mięso wyjąć i włożyć do pończochy, związać na gorze i powiesić w suchym, przewiewnym, ciepłym miejscu. Tak przygotowany schab zostawić do wyschnięcia na 5 dni. Po tym czasie schab wyciągnąć z pończochy i rozkoszować się jego smakiem. Najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Prawda ze wygląda jak sopocka?Smile Smacznego!




Nie mam dostępu do mapki klubowej.
Nie wniosę danych nowych chętnych.
Odpowiedz
#15
Smakuje pewnie nieźle, choć ja w pończochach wolę co innego... Wink
Odpowiedz
#16
(3.03.2015, 13:59:34)Pietro napisał(a):  Przepis na placek po Węgiersku z sosem wołowinowym.

Jak na placki ziemniaczane (placek ma być duży na całą patelnie i gruby około 1cm)
-1kg ziemniaków (obranych 1kg)
-1 cebula (zetrzeć na tarce)
-1 jajko
-3 łyżki mąki pszennej (czubate)
-3 dkg drożdży, sól, pieprz.

Starte ziemniaki dać na durszlak, aby odsączyć wodę. Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżek tej wody z ziemniaków (resztę wody wylać). Wymieszać, smażyć na oleju.


Sos mięsno - warzywny
25dkg wieprzowiny lub wołowiny lub filet z kurczaka pokroić w kostkę, poddusić na złoty kolor na oleju. Dodać pół cebuli pokrojonej w kostkę (można dodać fasolkę szparagową lub szklankę ,,Jasia''), 1 papryka czerwona + 1 żółta, 2 pomidory sparzone obrane ze skórki. (Pokroić wedle uznania)
Po ugotowaniu - dać 2 łyżki śmietany rozrobionej z mąką, doprawić do smaku, maga, sól, pieprz.


Placek położyć na talerz, połowę placka polać sosem mięsno - warzywnym, placek złożyć na pół, na wierzch można dać 1-2 łyżki śmietany.

Smacznego

Mówią, że należy się zmieniać by jakim jest się pozostać.

Więc dziś stuningowaliśmy starego placka po węgiersku na nowo.

Smakował fantastycznie - lepiej niż wyglądał Smile

Zróbcie takie danie swojej/swojemu zaobrączkowanemu to mówię Wam, będzie taki zachwyt, że stówki z nieba bedo lecieli Smile






A tak wyglądało to u mnie chwilę temu Smile

[Obrazek: Placek%20po%20wgiersku_zpsdovlpphg.jpg]
Odpowiedz
#17
A ja wrzucę przepis z cyklu: "coś na szybko"
http://targsmaku.pl/gotowanie/galerie/8-...raz,7.html

Bardzo dobre, szczególnie podawane z ketchupem i sosem czosnkowym.




[Obrazek: 18oa6nZ4LjzZ9momZL2Kjo0Pmj5sNJz_c=w1597-h807-iv1]
Odpowiedz
#18




Polecam naprawdę, smakuje wybornie Smile

Tak to wyglądało u nas Big Grin Smakowało lepiej niż wyglądało Big Grin
[Obrazek: Makaron%20z%20kurczakiem_zpsthhf06te.jpg]
Odpowiedz
#19
No dobra.. Danie studenckie, dawno nie robiłem ale smak tego wykwintnego dania będę pamiętał do końca życia.
Ingrediencje:
-ryż biały, tani
-cebula biała, tania
-przecier pomidorowy, tani
-groszek zielony z puszki, tani
-olej, tani
-ser zółty, nie tani bo nie wyjdzie
- do smaku sól, pieprz i papryka (może być ostra)

kroimy cebulę w kostkę, szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowany wcześniej ryż, groszek i przecier pomidorowy. Przyprawiamy i mieszamy do uzyskania w miarę sensownej mieszaniny. I teraz czas na wielki finał- dodajemy pokrojony w kostkę ser. Ser jest najważniejszym składnikiem tej wybornej potrawy ponieważ zapewnia uczucie sytości. Reszta składników to tylko wypełniacze. Mieszamy tylko do momentu kiedy ser się rozpuści i połączy całość w lepką breję Smile
Za 15 plnów można wykarmić trzech studentów więc sporo hajsu zostaje na browary!

Fotki nie dam bo nie mam. Dla dociekliwych polecam zapytać wuja Gogola o randomową fotkę wymiocin - będzie pasować Smile

Bon Apetit!!




[Obrazek: smith-and-wesson.gif]
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości