Mam problem w Passacie B4 2,0 8v
Wymieniłem tarcze i klocki z przodu i po przejechaniu ok 300km, gdy dojeżdżałem do skrzyżowania prędkość - nie wiem może 30km/h - naciskam hamulec coraz mocniej na suchej nawierzchni i zaczął mi odbijać abs ;/ Myślę, może to normalne. Klocki się ułożyły i przez następne ok. 300km problem pojawia się notorycznie, nawet bez ruszania pedału hamulca, jadę ok 30km/h i sam brzęczy, pedał twardy, abs w gotowości... z tyłu wiem, że mi piszczą klocki lub tarcze, bo błagają o wymianę, ale wątpię żeby to miało coś z tym wspólnego... Podejrzewam pompę, przekaźnik lub błąd w VAG. Może ktoś miał już taki problem, bo przevertowałem neta i lipa, podobny kolo miał w vw passat b5, ale jemu tylko po naciśnięciu hamulca i przy przekręceniu zapłonu i ba nawet mu lampka abs świeciła, ale mi nic. Zapłon przekręcam, to słychać pompę paliwa, takie bzzzzyyyt czyli jak w każdym aucie. I cisza, a kontrolki się nie świecą, czyli co to może być.... ;/
Szczerze to przy wymianie klocków i tarcz jest trochę trudno coś zrobić nie tak przy ABS'ie (czujniku i koronce). Musisz sprawdzić jak to tam wygląda - czy koronka nie pękła, czy nie ma nalotu brudu/rdzy. Możesz też podpiąć kompa i odczytać błędy - może coś będzie. A kontrolka pewnie spalona skoro wcale się nie świeci.
(29.04.2015, 10:31:39)Corvin napisał(a): Co na to przegląd techniczny?
A nic. Po odłączeniu zasilania pompy ABS hamulce działają normalnie tak jakby ABSu nigdy nie było.
Skoro siła hamowania jest w porządku to czego mają się czepiać ?
Panowie podepnę się pod temat żeby nie zaśmiecać, u mnie stało się dzisiaj coś podobnego. Dojeżdzam do skrzyżowania, naciskam lekko na hamulec, a on staje niemal w miejscu i po zatrzymaniu słyszę spod maski brzęczenie. Zgasiłem silnik, nadal brzęczy. Chodzi o element ze zdjęcia zaznaczony na czerwono. Kumpel zdiagnozował, że to pompa ABS. Odłączyliśmy ją i hamulec działa normalnie, oczywiście jak to bez ABS Pytanie brzmi, jaka pompa podejdzie do mojego 1,8? Czy podejdzie z innego motoru? Np z ABF lub AFN? Pilnie proszę o pomoc!!!
Pomp jest conajmniej 3 rodzaje (ja o tylu wiem...)
ABS starszego typu (sterownik pod kanapą)
ABS starszego typu + EDS (również sterownik pod kanapą)
ABS nowszego typu (pompa zintegrowana ze sterownikiem)
Musisz dać więcej zdjęć Twojej pompy - wtedy będę w stanie powiedzieć jaką masz.
Ale zacznij od diagnozy VAGiem - czy są błędy, jak się da (zależy od rodzaju pompy) sprawdź co widać na blokach pomiarowych.
Rano zrobię kilka fotek, na tą chwilę nie mam za bardzo możliwości podpięcia pod kompa.
Na razie pojeżdżę z odpiętą, dopiero jak będę miał pewność to będę zamawiał.
Zgasiłem silnik, dalej brzęczała, dopiero jak klemę z aku zdjąłem to przestała. Podłączyłem aku i znowu zaczęła. Na zgaszonym silniku nacisnąłem pedał hamulca do oporu i tak jakby się "zdławiła".