Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pedał hamulca i sprzęgła "wpadają" - zapowietrzony układ?
Cześć Wam!

Mój Passat (tak, mam go jeszcze...) stał w komisie przez 2 miesiące, jak nie dłużej. W tym czasie prawdopodobnie nie był w ogóle ruszany przez nikogo, bo akumulator był kompletnie zdechnięty, ale nic to.

Wziąłem go z komisu, żeby posprzątać i ogarnąć, bo ktoś zadzwonił i chciałby obejrzeć.
Wsiadam, odpalam, wciskam hamulec - i nie jest dobrze. Wciskam sprzęgło - dziwnie.

Zatem:
Objawy: brak hamowania, dopiero przy samej podłodze coś bierze, ale słabo. Wpadające sprzęgło, ale rozsprzęgla, biegi da się zmieniać.

Wstępna diagnoza: zapowietrzony układ.

Proszę Was o pomoc w określeniu, co mogło się stać i jakie kroki należy podjąć. Czy mogę sobie tak po prostu dolać płynu i zobaczyć, co się będzie działo, czy czeka mnie akcja odpowietrzania wszystkiego i potrzebuję na to pół dnia? A może płyn przez te upały się rozpłynił i trzeba go wymienić w całości?

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Pewnie masz za niski poziom płynu hamulcowego, warto więc znaleźć przyczynę.
Możesz dolać do pełnego stanu i sprawdzić zachowanie pedałów. Sprzęgło powinno działać normalnie, a hamulec nie powinien być sprężysty.
Układ nie musi być zapowietrzony w każdym takim przypadku, ale nie zaszkodzi odpowietrzyć.
Jaki jest obecnie poziom płynu?

Nie mam dostępu do mapki klubowej.
Nie wniosę danych nowych chętnych.
Odpowiedz
Prawdopodobnie jest zbyt niski, ale muszę się przyjrzeć temu dokładnie - w sprawdzaniu płynu hamulcowego zawsze byłem kiepski ;/
Jak odkręciłem nakrętkę zbiorniczka, to do tej nakrętki jest zamocowany taki pływaczek, prawda? No to on sprawia wrażenie białego i dość suchego.
Odpowiedz
Poziom widać przez ściankę zbiorniczka, no chyba że jest mniej niż mało!!!

Odpowiedz
No ale jest to możliwe, żeby wsysło gdzieś płyn ot tak? Przecież układ hamulcowy powinien być szczelny i działać tak samo nawet po długim czasie...
Odpowiedz
Ten sam płyn zapewnia działanie siłownika sprzęgła, może tam wsysło tease

Odpowiedz
Coś musiało Ci się rozszczelnić innej opcji nie ma. W moim Audi 80 które stoi już od maja 2014 hamulce i sprzęgło po takim postoju działają zupełnie normalnie więc musisz mieć coś spasztecone niestety Sad
Odpowiedz
A może na komisie coś podmieniali ? I teraz nie działa.
Odpowiedz
Masz gdzieś wyciek - płyn nie wyparuje z układu Wink Jakby układ był zapowietrzony to "podpompowałbyś" pedał hamulca kilka razy i byłoby OK. Póki co mogę wnioskować, że brakuje płynu i stąd taki efekt na hamulcu i sprzęgle. A jak płyn opadł poniżej linii, gdzie jest przewód od wysprzęglika to i sprzęgło oberwało jego brakiem.

[Obrazek: 571752.png]

Giełda części VAG - KLIK

Odpowiedz
Gdzie ewentualnie szukać wycieku i w jaki sposób? Bo zakładam, że jak zaleję płyn, to nie pocieknie ot tak sobie, bo to układ ciśnieniowy (serwo)...
Odpowiedz
Jak jest nieszczelność to pocieknie. Musisz patrzeć po całym układzie, gdzie jest mokro.

[Obrazek: 571752.png]

Giełda części VAG - KLIK

Odpowiedz
No to będzie przeprawa. Dzięki za informacje, będę działać Wink Na odchodnym mi jeszcze powiedzcie, czy do paska leje się dot 3, czy dot4? Bo nie przywykłem dolewać hamulcowego, mając w Citroenie LHM.
Odpowiedz
Dot4 u nas chula.

Odpowiedz
Może jakiś zwierzak np.kuna grasowała pod maską podczas postoju auta i coś przegryzła?
Ostatnio jak byliśmy na urlopie,to u Pawła coś wyszarpało kawałek wygłuszenia pod maską,a u mnie pogryzło wężyki podciśnieniowe od turbawki blink
Nie zawsze musi to być udział ludzi.
Wnikliwie wszystko przejrzyj i szukaj wycieku płynu.
Odpowiedz
To może być dobra ścieżka poszukiwań, na podobne gryzonie skutecznie działa zapach psa.
Może wyda się to śmieszne, ale kiedyś koleżanka z pracy prosiła mnie żebym przyniósł jej wyczesaną sierść z mojego Borysa. Zrobiłem to, a ona związany pukiel słusznych rozmiarów umieściła w okolicy wygłuszenia maski i ... o dziwo problem zniknął.

Odpowiedz
Kostki do kibelka też ponoć działają odstraszajaco na zwierzaki.

Dziwnym jest Jacku to, że nie zaswiecila Ci sie kontrolka hamulca za zegarach. U mnie gdy płynu brakuje lekko sie świeci, chyba że brakuje go więcej to normalnie tak jak bym reczny zaciągnął.

[Obrazek: giphy.webp]
Odpowiedz
Jakkolwiek bądź, okazało się, że pod moją niewiedzę hamulce ogarnął Tata. Wlał duuużo płynu hamulcowego i ponoć hamulce są teraz jak brzytwa. Nie sprawdzałem, ale kiedyś z ciekawości chyba będę musiał Big Grin

Ertek, dzięki za sugestię o kontrolce, faktycznie - nie świeciła się. To dziwne, bo po zaciągnięciu ręcznego świeci normalnie, natomiast mimo jajca z hamulcami nie zaświecała się. Nie przyglądałem się natomiast z bardzo bliska, czy się choćby lekko jarzy.
Odpowiedz
Powinna świecić tak samo z brakiem płynu jak i ręcznym.
Ważne że funkcje auta wróciły.

Odpowiedz
Możesz mieć niesprawny czujnik poziomu płynu w zbiorniczku i wtedy kontrolka się nie zaświeci.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości